7 rutiner jag ska jobba på

~
Det här året valde jag att inte sätta upp några nyårslöften för mig själv. Jag anser att jag inte behöver det just nu, och skulle jag komma på ett mål senare kan jag bara starta vilket datum som helst - det måste inte vara årsskifte för att kunna genomföra förändringar i sitt liv. Med allt det sagt har jag ändå skrivit ner ett par rutiner jag skulle vilja jobba på att pränta in i vardagen. 
 


Stretcha 5 minuter varje dag
Min bror är överrörlig och kan typ nudda näsan i tårna medan jag knappt når till knäna med fingertopparna. Lite orättvist tycker jag, men tyvärr kan man inte önska sig vigare. Därför ska jag verkligen försöka (med betoning på försöka) att stretcha minst fem minuter varje dag. Jag var jätteduktig på det här förut men någonstans på vägen tappade jag rutinen. Vill inte gå runt med värk i kroppen och känna mig åttiofem år längre, nu ska jag bli vig! 





II Läsa lite ur en bok varje dag
Det har ju varit lite sisådär med läsandet de senaste månaderna, böckerna vill liksom inte riktigt bita. Kanske är det bara en såndär lässvacka man hamnar i ibland? Hur som helst så ska jag kicka igång läsandet igen genom att läsa tio sidor ur en bok innan jag somnar. 2018 har ju startat bra på läsfronten faktiskt, har redan läst ut tre böcker, heja!

 
III Lämna mobilen oftare
Jag finner mig ofta med mobiltelefonen som fastklistrad i handen eller jackfickan eller bakfickan på jeansen. Ganska sjukt att vi konstant bär runt på den där lysande rektangeln och alltid är uppkopplade och tillgängliga. Att ha mobilen med sig bidrar ju tyvärr också till mycket slöscrollande på sociala medier bara för att man har tråkigt i ca 30 sekunder. Jag ska bli bättre på att lämna mobilen hemma när jag vet att jag inte kommer att behöva den. Ett första steg kan ju vara att låta den ligga kvar i sovrummet när man rör sig i resten av huset. 





IV 
Dricka mer vatten
Typ allas mål någonsin? Vi blir ju ständigt predikade för att vi borde dricka mer vatten, men det är ju faktiskt sant. Frågan är bara hur man ska komma ihåg, det brukar vara problemet. När jag gick sista året på gymnasiet drack jag konstant vatten under hela dagarna eftersom jag bar runt på en vattenflaska som jag fyllde på med jämna mellanrum - det var min lösning. Så nu ska jag börja med det igen, vattenflaskan får följa med överallt istället för mobilen, bra va? 
 
 
Bädda sängen varje morgon
Bara jag som tycker att det är så skönt att komma hem till en bäddad säng i slutet av dagen? Hela rummet känns mer rent och städat då. Det brukar också vara extra skönt att glida ner i en bäddad säng när det är sovdags. Jag ska försöka att bädda sängen det första jag gör när jag stigit upp på morgonen.

 



VI Ha en "pamper"-dag en gång i veckan
Jag äger många fuktkrämer och ansiktsmasker och serum men tar mig sällan tid att använda dem. En spadag i veckan kan förändra det. Söndagseftermiddagar är jag ofta ledig och det känns som en bra dag att chilla med massa ansiktsmasker i fejset inför den stundande veckan. 
 
VII Vattna blommorna en gång i veckan
Ahh, de där jävla krukväxterna. Jag älskar att ha levande blommor runt mig men jag är urkass på att ta hand om dem. De enda som överlevt hos mig har varit succulenter och kaktusar. Egentligen handlar det nog om ett ointresse från min sida, att hälla lite vatten i lite jord är inte raketforskning liksom. För att inte glömma bort min växtfamilj ska jag därför kolla in dem en gång i veckan - känna på jorden, vattna och det behövs och prata lite med dem ni vet. 
 
Men huuur ska jag komma ihåg allt det här egentligen? Funderar på att skriva upp punkterna på ett papper och sätta upp ovanför skrivbordet så att jag hela tiden blir påmind, så får det nog bli. 

Kolla, jag har nya mobilskal!

~
Jag skaffade nyss en plånbok (en fin röd från Kate Spade, kan visa sen) och med det var det dags att säga hejdå till mitt plånboksskal som jag haft i flera år. Jag begav mig ut i cyber space och letade efter fina mobilskal att klä min allra käraste ägodel med. 



Fastnade för märket Skinnydip  som hade många så kallade "liquid cases" att välja mellan, alltså sånna med paljetter och glitter som rör på sig, så coolt! Som att ha en snöglob på mobilen. Demonstration i gifen nedan.↓





Köpte också ett skal med persikor. Glittrande persikor. Vad mer kan man önska? 



I paketet fanns ett kort med en rabattkod så att jag ska slänga mig över datorn och beställa från dem igen. Det kommer ju inte att hända så varsågod - 10% rabatt om någon av er är sugen på ett nytt mobilskal. 

Män visar kuken för mig

~
 
Vill tipsa alla(!) om den här boken som jag läste ut för någon vecka sedan. Första gången jag fick nys om den var redan förra året, den låg länge på min Goodreads want-to-read-lista. Jag återupptäckte boken när Beata skrev om den på sin blogg nyligen. 
 
Boken handlar om kukar helt enkelt, på alla sätt och vis. Författaren diskuterar oönskade dickpics, mäns relation till sitt kön och penisen som fallosobjekt. Hon skriver om samhällsstrukturer, historia, konst, jämställdhet och traditioner med utgångspunkt i det manliga könsorganet. 
 
En underhållande, intressant och framför allt viktig bok. Tycker den borde läsas av alla, inte minst av män. Det finns mycket klokt att reflektera kring när det kommer till kukar och deras position i dagens samhälle. 

Mina tveklösa definitiva fullständiga favoriter

~
 
Visst har vi alla sådana där absoluta favoriter? Ni vet när någon frågar "vilken är din bästa låt i hela världen?" och man inte ens behöver tänka innan man svarar. Jag har i alla fall sådana. Jag tänkte lista dem för er idag. Dela gärna med er tillbaka, vilka är era favoriter av favoriter? 
 
 
Låtar
Jag hade tänkt välja en, men det var hopplöst. Om någon frågar mig vilken min favoritlåt någonsin är så svarar jag "Bridge Burn" av Little Comets, inga tvivel. På delad andra plats kommer ”Blue Jeans” av Lana Del Rey och ”Step” av Vampire Weekend, sådana där låtar jag kan varenda ord till. 
 
 
 
Film
Mina favoritfilmer är inte de som är välproducerade eller har en fantastisk story. Det är bara de som jag sett många många många gånger, de som är förknippade till bra minnen och de som ger mig samma känsla varje gång jag ser dem. ”Dirty Dancing - Havanna Nights” är en sådan <3. Äger den numera i form av DVD eftersom den i princip är omöjlig att streama. Filmen är egentligen inte särskilt bra och ändå är den bäst? Fattar ni? 
 
 
 
Böcker
Vilken är den bästa boken jag någonsin läst? The Book Thief svarar jag tveklöst. Det finns ingen annan bok som fått mig vända blad lika snabbt eller bidragit till så många tankar och funderingar. Det finns ingen annan bok som fått mig att gråta. Det säger ganska mycket. Min recension på Boktjuven hittar du här. Måste också nämna Salt to the Sea som också är en annan historisk fiktiv berättelse jag tycker mycket om. 
 
 
 
 

Persikodoftande puder och drömmascaran

~
Ville tipsa om två produkter jag upptäckt och numera använder varje dag. Länge har jag varit på jakt efter den perfekta mascaran - den som gör fransarna långa och separerade, sitter hela dagen (och helst hela natten) och inte kostar alltför mycket. Låter nästinstill omöjligt eller hur?
 
Men efter lite research klickade jag hem Pandas Dream från TONYMOLY och den är allt för letat efter! Kan vara lite svår att ta bort men med tanke på att den sitter som berget hela dagen är det egentligen inget stort problem. Finns att köpa från Sephora

 
 
Har också börjat använda ett nytt puder från märket Skinfood. Väldigt fint malet och ger en nästan sammetslen hy. Doftar dessutom persika vilket är trevligt. Jag beställde mitt från yesstyle.com. 

Min Bullet Journal 2018

~




Nytt år, ny bullet journal! Köpte den här röda till mig själv för någon månad sedan och det har kliat i fingrarna efter att få börja använda den. Har använt en Moleskine förut med den här gången blev det från märket Leuchtrum. Förut har jag skrivit på blanka sidor och det är ett rent HEL-VE-TE att hålla någon slags ordning eller struktur då. I år var jag därför noga med att det skulle vara prickade sidor. Jag tänkte att vi skulle ta en titt i min bullet journal för 2018 och se hur jag har tänkt att lägga upp den. 





Först och främst skippar jag att ha en index, helt värdelöst för mig. Började på ett i min förra bok men använde det aldrig. Den här boken har dock redan numrerade sidor och en färdig mall för innhållsförteckning så det underlättar ju om man vill ha ett index. Det medföljer också sådana här klisterlappar för att arkivera boken när man är klar med den.





Allra först finns min future log, alltså en översikt över året. Jag hittade den här layouten på Pinterest och tyckte den var fin. Här skriver jag in större grejer som händer längre fram för att komma ihåg dem. 





Precis som förra året valde jag att ha en lista över böcker jag vill läsa. Bra för att komma ihåg alla böcker en blir tipsad om. Markerar också vilka jag påbörjat och vilka jag läst ut.





Som vanligt har jag en sida där jag skriver ner alla blogginläggidéer, ska göra en till så småningom med video-idéer. 





Jag har också valt att ha en sida där jag skriver upp alla paket jag beställer över internet. Jag har en spalt för vad det är samt vilken butik det kommer ifrån och en spalt för datumet jag beställde. ”M” står för ”mottagit” och ”B” står för ”betalat”. För mig är det extra viktigt att ha den här efter julklappsshoppingen, det försvann nämligen några fakturor i mejlen och jag fick påminnelser hemskickade för det. Onödigt liksom.





Efter det kommer ett uppslag där jag planerar mina blogginlägg för månaden. Har bestämt mig för att köra med den här layouten istället för en lista eftersom det är lättare för mig att få en bra överblick. Till höger skriver jag upp idéer till blogginlägg den här månaden och prickar av dem när jag skrivit och publicerat inlägget. (Japp, det här inlägget råkade bli två dagar sent.)





En önske/att-köpa-lista brukar jag också vilja ha. Ibland dyker det bara upp nått i huvudet och jag tänker ”den där vill/måste jag ha”. Skriver jag inte upp dem hinner jag glömma bort. Listan är också bra att ha inför jul och födelsedag. 





Nytt för i år är att jag har valt att ha med en sida där jag skrivit ner de olika månfaserna för 2018. En lite roligare grej sådär. Jag gillar framför allt att veta när det är fullmåne eftersom jag ofta blir påverkad av den. 





Min sida över månaden ser ut som den alltid har gjort, tror det är "original-upplägget". Gillar det här simpla formatet.





När det kommer till mina dagliga listor har jag inte heller gjort någon skillnad från förra året. Skriver bara upp datum och mina sysslor direkt under. Använder mig av samma key-system som tidigare. 





Och så ser min Bullet Journal ut hittills. 

 

Fem böcker jag vill läsa i år

~


Tredje gången gillt! Jag ska försöka läsa 25 böcker i år igen genom Goodreads Reading Challenge. Man kan ju undra om det inte vore smartare att sänka till kanske 20 när man misslyckats två gånger i rad men NEJ, nu jävlar alltså. 

Tänkte visa några böcker som jag planerar att läsa under det här året, tror 2018 blir ett bra bok-år. 



≡ The Dorito Effect av Mark Schatzker. I något avsnitt av Stuff You Should Know pratade Josh om den här boken. Den ska handla om hur smaken på råvarorna vi köper förändras i takt med att de blir större och billigare. Tomater och jordgubbar som smakar vatten, kycklingfiléer som behöver ett kilo kryddor för att smaka något alls. Tycker den verkar väldigt intressant, jag som är så intresserad av mat. 

≡ Jag var precis som du av Negra Efendić. Lyssnade på Negras sommarprat 2017 och visste direkt att jag ville läsa hennes bok. Jag tyckte att hennes berättelse var fantastisk och hennes sätt att förmedla den otroligt underhållande. 

≡ Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Den här boken är nog den mest skrämmande av alla på min lista. Mest för att jag har förstått att den är otroligt svårläst, jag är inte så bra på svårlästa böcker, ger tyvärr lätt upp. Men alla har pratat så bra om den här så jag känner att jag måste ge den en riktig chans. 

 Pride and Prejudice av Jane Austen. Den här boken har stått i min bokhylla i fem år. Jag försökte läsa den en gång i nian men den var alldeles för tuff. Nu när jag har lite mer erfarenhet av svåra böcker och lite mer kunskap i engelska tänkte jag försöka igen.

≡ Out of the Easy av Ruta Sepetys. Jag har läst Sepetys två andra böcker ”Salt to the Sea” och ”Between Shades of Gray”. Båda två är helt fantastiska och därför har jag stora förväntningar på den här. Har ju en förkärlek till historiska fiktiva böcker. 
 
Vilka böcker ska ni läsa i år?

 


Hur var mitt 2017?

~
Jag skrev precis ett sådant här inlägg för ett år sedan, och året innan det. Ett inlägg där jag kikar tillbaka på det gångna året och reflekterar över vad som hänt med stort fokus på hur jag har utvecklats som person. Jag går genom målen jag satt för mig själv och ser om det är någonting jag har uppnått eller ska jobba vidare på. 
 
 
Överlag har 2017 varit ett blandat år för mig. Inga särskilt stora förändringar och samtidigt väldigt stora förändringar på något sätt. Jag känner att jag inte genomgått några drastiska förändringar som person, vilket inte nödvändigtvis måste vara något negativt. Just nu befinner jag mig i något självsäkert och tryggt. Samtidigt har livet förändrats på många andra sätt. Jag tog studenten, lämnade min lägenhet och flyttade hem till mina föräldrar igen. Jag fick även fast anställning och började spendera mina dagar med att jobba istället för att plugga. Det blev en stor omställning. Jag trivs med min vardag för tillfället men under 2018 vill jag något nytt. Vet inte än om det innebär att börja plugga igen eller söka nytt jobb. 

 
Några av mina bästa minnen jag tar med mig från det här året blir resan till Stockholm och LANY-konserten, greklandsresan, vårt UF-företag och studenten med allt den innebar. 

Ska vi titta på målen jag hade för mig själv under 2017? Låt oss! 

X » Klara min Goodreads 2017 Reading Challenge och läsa ut 25 böcker. // Ännu ett år, ännu ett misslyckande. Trodde verkligen jag skulle klara det den här gången. Insåg väl där i oktober att det inte fanns en chans. Läste 17 böcker totalt vilket i och för sig inte är särskilt pjåkigt. 17 riktigt bra böcker för den delen, jag känner mig nöjd trots allt. 

X » Flytta till en helt ny stad. // Satte nog det här målet mest för att jag var så himla inställd på att börja plugga direkt efter gymnasiet och ville SPY på tanken på att flytta hem till min hemby. Blev ju att jag flyttade hem ändå, trivs bra här. Så är det med det. 


? » Ha en minnesburk (och inte glömma bort att använda den). // Det var tredje året för mig som jag hade en sådan där minnesburk där man sparar biljetter och liknande för att titta tillbaka på och minnas. Och glömde bort den gjorde jag allt. Har väl inte lagt i något sedan i somras. Jag tror att jag skippar en sådan här burk för kommande år, känns mer som ett stressmoment än något annat just nu. Kanske börjar med en nästa år istället? Vem vet. 

√ » Testa en ny sport/hobby. // Hände inte så mycket på den här fronten tills oktober. Var nog för upptagen med hela studentgrejen för att ens tänka på det. Känns också en aning lönlöst att börja med något nytt i en stad du snart ska flytta ifrån. Började däremot en målarkurs i slutet av året, sjukt roligt! Just nu har vi julpaus men tanken är att vi startar upp igen till våren.

√ » Lägga ut fler videor jag är nöjd med. // Känns ändå som jag lyckades här. Jag gör youtubeklipp om exakt vad jag känner för precis när jag känner för det. Det har resulterat i mindre visningar men att jag är mycket mer nöjd med det jag skapar. Ändå det som räknas för den som inte livnär sig på sina verk. 

√ » Bry mig ännu mindre om vad folk tycker (om mig). // Svårt mål att reflektera över och mäta liksom. Känner ändå att det är ett mål som jag alltid borde ha, känner också att det är något jag alltid blir bättre på i samma takt som jag utvecklas och blir bättre på att hantera min sociala ångest. Heja! 


Och mina mål för 2018? Några sådana finns inte, eller jo- i mitt huvud. Känner åtminstonde inte att jag måste lista upp dem och göra dem så officiella. Jag vet vad jag vill med mitt liv, litet som stort, och i år räcker det att jag vet om det. Det finns ingen anledning att göra mina personliga mål så seriösa och stora genom att skriva om dem, så därför struntar jag i det helt enkelt.

Glatt 2018 på er! Hoppas ni får må bra och skratta mycket i år! 



» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «




Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.