DIY | Vaser av glödlampor

~
 
Jag har sett det här på Pinterest i flera år nu, att ta en gammal glödlampa och göra den till en del av dekoren i ett rum. Det finns flera varianter - vaser, terrarium eller dricksglas. Jag bestämde mig för att testa det här. "Det kan ju inte vara så svårt" var min tanke.., det var mycket svårare än jag trodde. 
 
 
Egentligen är idén i sig inte speciellt avancerad. Jag följde den här guiden och det ser rätt enkelt ut. Slå sönder lite glas, plocka ut glödpampans innehåll, klart. Jag upptäckte dock ett par saker på vägen. För det första, använd handskar och helst något form av skydd för ögonen - det flyger små glasbitar och glasflisor överallt. 
 
Jag rekommenderar också att innan du börjar, se om själva metalldelen på glödlampan går att få bort, det gör hela processen så mycket enklare. Den lossnade av misstag för mig när jag bara skulle tvätta lampan så jag antar att det är lim som håller fast den. 
 
 
Om det inte går att få bort metalldelen av glödlampan måste du se till att den inte har en metallsak i själva lampan som på den till höger i bilden nedanför. Den där metallsaken är omöjlig att få ut ur hålet.. (i alla fall på de lamporna jag använde).
 
 
När inehållet är borta är det bara att använda den. Jag knöt fast ett snöre, hängde upp på väggen och stoppade ner ett par blommor. Visst blev det fint? Jag är supernöjd! 
 
 

Video // 6 olika hårfrisyrer

~
 
Hej hopp! Här är en video som jag här tänkt att spela in jättelänge. Jag har nämligen ett par go-to-frisyrer för dåliga hårdagar, när jag inte har tvättat det på ett tag eller när jag helt enkelt känner för det. Alla är dessutom lite stökiga och de blir ännu bättre efter en hel dag. Som ordspråket lyder - the messier the better. 
 
Jag hade såå kul att redigera den här videon, jag hoppas att det märks. Jag föredrar faktiskt att spela in sådana här filmer med musik i bakgrunden framför de där jag pratar. 
 
 

Magiska bilder från en dimmig midsommar

~
Visst är väl dimma en av de bästa saker som finns? Dimma, murriga skogar och doften av regn. Det är någonting som är så ofattbart magiskt och fridfullt med det. Här är ett par bilder som jag knäppte med mobilkameran under en midnattspromenad i fedags. Ni kan inte ana hur jag önskade att jag hade haft systemkameran på mig den där kvällen, men den här gången får halvkassa mobilbilder duga. 
 
 
 
 
Jag gick tjugo meter bakom alla andra och bara flinade som ett fån, tänk att något så simpelt kan göra en så lycklig. Ni skulle ha varit där. 

Hitta festivalen som passar dig bäst

~
Vi befinner oss i festivaltider mina vänner! Själv kommer jag tyvärr inte ha chans att besöka någon i år, men hade jag haft tid hade jag inte tvekat. Jag vill tipsa om att Zmarta har tagit fram ett festivalindex där du kan jämföra priser och längder på sommarens festivaler för att hitta den mest prisvärda. Du kan också välja att svara på ett par frågor där indexet plockar fram festivalen som passar dig bäst baserat på dina svar. Klicka här för att komma till Zmarta festivalindex! 
 
 
Jag tycker det här är ett så smart och roligt sätt att jämföra sommarens festivaler. Om jag hade besökt en festival i sommar skulle jag utan tvekan ha använt mig av det här indexet. 
 
 
 
 

Sommarläsning

~
På sommaren när man har tid över blir det extra mycket läsning för min del. Jag planerar att läsa så många böcker som möjligt på min to-be-read-lista på Goodreads innan skolan börjar igen i augusti. Här är två böcker som ligger högst upp på den listan efter boken jag läser just nu.
 
Shadow and Bone har jag hört så mycket bra om på både youtube och goodreads, jag är så taggad på den! Pride and Prejudice försökte jag läsa i nian men jag hade svårt att hänga med. Nu när min engelska är lite bättre ska jag ge den en andra chans. Jag älskar ju storyn så mycket och filmatiseringen med Keira Knightly är en av mina favoritfilmer. 
 
 
Vilka böcker planerar du att läsa i sommar?
Jag vill gärna veta så att jag kan hitta ännu fler böcker att lägga till på min lista! 

Recept | Blåbär- och chokladbars

~
Hej mina vänner! Idag kommer jag med ett recept som ni måste testa. Om det är något recept från min blogg du ska testa så är det detta, ni kommer inte att ångra er! Jag bestämde mig nämligen för att göra mina egna bars eftersom de är så jäkla dyra att köpa färdiga. Jag har delat med mig av ett liknande recept förut, men personligen tycker jag att de här är så mycket godare.
 
Det är superenkla att göra och du behöver inte baka dem i ugnen heller. Skippar du att rosta havregryen och nötterna så är de helt raw. Det som är så himla bra med sådana här bars är att man kan freestyla lite, det är bara att slänga ner sådant man tycker om och det man redan har hemma. 
 
 
 
 

Såhär gör du:

1. Rosta havregrynen och nötterna i en stekpanna i ett par minuter. Du kan skippa det här steget om du vill. Jag använde mandel, valnötter och pumpakärnor. // 2. Blanda ihop honung, smör, farinsocker, vaniljpulver och lite salt i en panna och värm upp på spisen. När smöret har smält och sockret försvunnit är det klart. Blanda ihop det här med havregrynen och nötterna. // 3. Blanda ner tranbär, blåbär och chokladen. // 4. Klä en form som är ungefär 20x20 cm med aluminiumfolie, sprid ut och tryck ihop smeten i formen. Använd händerna för att trycka ihop allt riktigt kompakt, det kommer att göra all skillnad i hur de håller ihop. // 5. Stoppa in formen i frysen i cirka 1 timme eller i kylskåpet i 2 timmar. // 6. Skär upp i mindre bitar, jag fick ihop 14 bars.
 
Jag klädde in varje bar i lite plastfolie så att de är enkla att slänga ner i väskan och äta när man känner sig lite småhungrig. Jag förvarar dem i kylskåpet och skulle tippa på att de håller i ungefär en till två veckor. 
 
De här barerna.. barsen? är seriöst så himla goda! En perfekt smakkombination med det söta från chokladen och syrliga från blåbären. Jag rekommenderar starkt att du testar det här receptet! 

5 kanaler jag följer på youtube

~
Usch vad det har varit tomt och fjuttigt med aktivitet här på senare tider. Men från och med nu blir det ändring på det! Jag känner att inspirationen är tillbaka och jag har börjat planera mina blogginlägg igen så förhoppningsvis är jag tillbaka på ett inlägg varannan dag snart.
 
Idag hade jag tänkt göra ett inlägg om några jag följer på youtube - mina favoriter. Jag försökte välja ut lite mindre youtubers som inte alltför många känner till och även plocka ut från olika kategorier. 
 
» plantbasedjudy | Jag hittade den här tjejen för ett par månader sedan och är så glad över det! Med en superhärlig personlighet delar hon med sig av veganska recept och videos där hon sitter ner och bara pratar eller där hon tar med tittaren under en hel dag. Det jag älskar med hennes kanal är hur estetiskt tillfredsställande hennes redigering är, så sjukt snygga videos! 
 
» vagabondyouth | Om du letar efter mode och lookbooks tycker jag att du borde kolla in Amys youtubekanal. Hon har drömgarderoben där minimalisitskt blandas med bohemiskt och den stilen går även ut över redigeringen av hennes videos. Blir alltid lika glad när jag ser att hon har laddat upp en ny video.

» casey neistat | Okej, den här snubben känner du nog till. Han tillhör inte 'mindre-youtubers-kategorin'. Om du inte redan tittar på vloggarna han lägger upp varje dag - vad väntar du på? Jag älskar det råa och det simpla i stilen på hans filmer. Jag tror på riktigt inte att jag har missat att se en enda vlogg sedan jag hittade honom för över ett år sedan(!)
 
» thesorrygirls | För den som är sugen på att pyssla eller bara att titta på när någon annan gör det tycker jag att den ska besöka de här två tjejernas kanal. De har DIYs som man faktiskt vill använda - trendiga, minimaltistiska och aningen tumblr-inspirerade. Jag uppskattar också att de gör sina saker från grunden. Vill du ha ett terrarium för kaktusar så visar de dig hur du gör själva terrariumet av glas. Så mycket inspiration i deras videos!

» mariah leonard | Känner att jag också måste slänga in en youtuber som pratar om smink och skönhet. Där är Mariah en favorit för mig. Jag tycker att hon har informativa och straight-to-the-point videos med hjälpfulla recensioner och massor av swatches. Hon är dessutom skitsnygg och sjukt duktig på det hon pratar om. En av de få 'makep-gurus' som jag faktiskt litar på när det kommer till produkt-recensioner. 
 
Hoppas nu att någon hittade en ny youtuber att prenumerera på! Jag följer ju över 200 kanaler på youtube så jag tänkte att jag kunde göra en serie av det här där jag plockar ut mina favoriter, om det är någon som är intresserad av fler sådana här inlägg? 

Min dagliga sminkrutin (just nu)

~
Det är svårt för mig att visa och skriva om sminkprodukterna jag använder på en daglig basis eftersom jag byter rutin ungefär varje gång jag sminkar mig. Men jag tänker att jag kan visa hur den ser ut just nu, idag vill säga. 

 
Först ut har vi bas-sminket. Här använder jag min favvofoundation från Loréal i en lite för mörk och lite för gul nyans (förhoppningsvis är jag snart brun nog för att den ska passa mig ._. ). Concealern är Maybelline Fit Me och det har seriöst varit min go-to concealer för de senaste fyra åren eller nåt sånt. Löspuder från Lumene som jag tycker är skitsvårt att få händerna på, den är alltid slutsåld i butik(?). Jag avslutar med en setting spray från Elf som kanske inte får sminket att sitta längre, men gör att det smälter in fint i huden. 
 
 
 
För kinder blir det bronzern från den här Elf-paletten, med den försöker jag gömma det faktum att min foundation är för mörk. Vill också passa på att tillägga att rouget i den här paletten är skitdåligt. Istället använder jag NYX 'Dusty Rose' och highlightern är - som alltid - Mary-Lou Manizer från The Balm. 
 
 
 
För ögonbryn använder jag borsten från Anastasia Brow Wiz (själva produkten är slut) tillsammans med deras Brow Powder och en färgad bryngel från Loréal. För ögonen brukar jag dag till dag bara ha lite mascara. 
 
 
 
Läppar är väl det jag verkligen byter ut från dag till dag, dessa är tre av mina favoriter just nu. En läppstift från Make Up Store i färgen 'Bittersweet' för en naturlig your lips but better look. Jag gillar också Elfs matta läppstift i 'Praline' och NYX liquid suede i färgen 'Sandstorm' <-- älskar den här, håller heeeeela dagen! 

And I'll Use You As A Focal Point

~
Sanningen är att sådana här musik-tips-inlägg kommer i brist på annat. Men det gör väl ingenting? Själv älskar jag att upptäcka nya låtar. Om du har musiktips till mig, lämna en kommentar ↓
 
Så förutom bloggtorkan är allt annat väldigt bra just nu. I morgon är det skolavslutning och mitt sista sommarlov börjar, jag håller på att planera en Greklandresa med en kompis och förhoppningsvis tar jag körkortet i slutet av sommaren! 
 
 
/ Shoffy - "We Had It All" | Bryce Fox - "Voodoo" | Bishop Briggs - "The Way I Do" | Amber Run - "I Found" / 

DIY | Tygväska med eget tryck

~
Idag kommer ett inlägg jag jobbat med ett bra tag - nämligen en DIY på tygväskor med eget tryck från grunden. I den här guiden kommer jag alltså visa hur du syr en tygväska from scratch. Själv är jag helt besatt av dem, har redan sytt tre stycken och fått två beställningar från nära och kära som vill att jag gör väskor åt dem. Jag vill också bara tillägga att dessa tygväskor är superenkla att sy, så även den som aldrig använt en symaskin förut borde behärska det. Om du vill veta hur du gör, läs vidare! 
 
 
 
Först och främst listar vi ut vilket typ av tyg som är bäst. Jag hittade det här lite tjockare, styvare, nästan målarduks-liknande tyget i en benvit nyans hos min lokala tygaffär. Jag tycker det är det perfekta materialet att sy tygväskor av. Jag rekommenderar att gå in i en tygaffär och kolla runt lite, kanske fråga om hjälp. Annars kan du eventuellt hitta billigare alternativ på loppisar och secondhand. 
 
 
För en tygväska behöver du klippa ut två bitar som är 10x60 cm, detta kommer att bli handtagen på väskan. Du behöver också två bitar som är 38x42 cm som blir till själva väskan. Måtten kan du självklart ändra på efter eget tycke. 

 
Vi börjar med handtagen. Ta en av bitarna, vik in båda ytterkanterna på långsidan mot mitten som bilden visar. Vik sedan ihop biten på mitten. Det kan underlätta att använda ett strykjärn så att allt blir jämnt.  
 
 
Sedan nålar du handtagen och syr två raksömmar på vardera sida om handtaget som på bilden. Jag använde bara vit tråd, det fungerade utmärkt. Gör likadant på båda bitarna, sedan är handtagen klara! Relativt simpelt, eller hur? 
 


Nu kan du lägga ihop de två större bitarna mot varandra och sy en raksöm på tre av sidorna. Lämna en av kortsidorna öppen. 

 
För att ge väskan volym och för att den ska hålla bättre kan du nypa ihop de två nederkanterna på det sättet som bilden visar. Sedan mäter du upp ungefär 2,5 cm från spetsen och syr en raksöm rakt över.
 
 
När du gjort det på båda sidor ser det ut såhär.
 
 
Sedan är det dags att fålla överkanten och fästa handtagen samtidigt. Jag började men att fålla, då vek jag ned kanten två gånger och nålade runtom hela överkanten av väskan. Efter det listade jag ut placeringen av handtagen. Här har jag inga exakta mått, du får testa dig fram och se vad som känns rätt. Se bara till att ha samma avstånd från ytterkanterna av väskan så att inget blir snett. Var också noga med att vrida handtagen rätt när du nålar fast dem, det är lätt att råka snurra dem ett extra varv. 
 
Nu är det bara att sy med en raksöm som bilden visar. Först en gång längs nederkanten på fållningen för att se till att allt sitter fast. Sedan kan du göra en översöm längs med överkanten på fållningen för att få allt att sitta ytterligare + att det ser snyggare ut. Jag tipsar också om att sy ett kryss där handtaget sitter fast i väskan. Detta kommer att göra väskan tåligare - viktigt om du planerar att bära tunga grejer i den. 
 
 
Såhär ser väskan ut efter fållning, fästning av handtag och översöm, snyggt va? 
 
 
Som sista steg kan du klippa bort alla överflödiga trådar och flärparna som blir efter den där sömmen på de två nederkanterna. Anledningen till att vi inte klippte bort dessa direkt är på grund av eventuella justeringar. Det är alltid säkrast att lämna sådant här till sist. 
 
 
Sedan är du klar, woo! Rätt så enkelt, eller hur? Du kan ju sluta här, eller så fortsätter du läsa för att vet hur du kan göra ett eget tryck på din tygväska. 
 
 
För att göra trycket behöver du färg som är gjord för att fästa på tyg och tåla tvätt. Jag har haft den här textilfärgen i flera år och vet inte riktigt var den kommer ifrån. Det går dock att hitta textilfärg nästan överallt, både i fysiska hobbybutiker och på nätet. 
 
 
När det kommer till mitt kaktus-mönster använde jag mig av en stämpel som jag gjorde av cernitlera. Jag hade egentligen tänkt göra en potatisstämpel och känna mig som ett litet barn igen, men jag hade ingen potatis hemma. Jag kavlade bara ut leran, skar ut en kaktusform, gjorde lite hål i den för textur och bakade i ugnen. Du kan förstås använda köpta stämplar, eller hitta på något annat sätt att göra dina egna på. Du kan också bara måla för hand med en pensel om du föredrar det. 
 
Mitt Arctic Monkeys-tryck gjorde jag helt och hållet för hand, det var lite pilligt. Jag sketchade först ut med en blyertspenna och fyllde sedan i textilfärgen med en liten pensel. 
 
 
Det sista steget var att fixera färgen, kom ihåg att göra det här för att trycket ska klara av att bli tvättad! Det brukar stå på burken hur du ska fixera den. För färgen jag använde skulle jag använda strykjärn på trycket i fem minuter. 
 
Sedan är du klar! Visst blir de fina?! Åhh, jag älskar dem <3 LYCKA TILL! 
 

Video // First Impressions Elf & NYX

~
Hejs svejs på er! Här kommer videon jag lovade på min sminkning med nya produkter från Elf och NYX. Du kan prenumerera på min youtubekanal här för att inte missa när jag laddar upp nästa gång! 




» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «




Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.