Nya svarta ting

~
Det är back-to-school-season, inte för mig dock. Jag ska skippa plugget i ett år och jobba istället. Ändå har jag skaffat nya saker som passar bra till höstterminen, det kanske finns en del av mig som fortfarande inte har accepterat att jag inte ska läsa vidare direkt? 

 
Den här lilla miniryggsäcken! Hittade den i en påse här hemma med sådant som skulle säljas på loppis. Jag visade den för mamma med ett ansiktsuttryck som såg ut ungefär såhär: ???. Hon sa: Vill du ha den? Jag ba: !!! I och för sig inte optimal för skola med tanke på storleken men för mig som ska jobba rymmer den allt jag behöver. Och så är den väldigt söt. 
 
 
Ros-pinnen köpte jag på H&M's rea för typ 20 kronor?! Det medföljde två andra fula pins som jag slängde bort. Jag har även beställt hem ett sex-pack av mina favoritpennor från MUJI eftersom min i princip är slut och jag visste inte vad jag skulle ta mig till utan ett par backups. Toppen/braletten har ingenting med skola att göra men den är svart och passade bra in på bilden hahah.

Lista: Just nu

~
Hej allesammans! Bara jag som uppskattar när bloggare gör sådana här listor-inlägg? Tycker av oklar anledning att det är så underhållande att läsa. Skrev ihop den här själv MEN! måste göra en DISCLAIMER! och klargöra att en liknande lista förmodligen redan finns, idén är liksom inte särskilt originell. 
 
 
NU KÖR VI! Just nu..
 
Äter jag: Mycket yoghurt med färska bär som går att hitta helt gratis i skogen eller trädgården. 

Tittar jag på: Serier! Massor! Jag bara flyger genom säsong efter säsong. Just nu är det Crossing Lines som gäller, någon som sett den?

Lyssnar jag på: Same Lover av Little Comets, fyFAN vad den är grym. När det kommer till poddar lyssnar jag konstant på stuff you should know, mkt bra podd det. 
 
Har jag på mig: Högmidjade jeans, klarar inte av byxor som inte täcker min navel. Matchar den alltsom oftast med en brett skärp och en t-shirt att stoppa in i jeansen.
 
 
Är jag rädd för: Att jag inte kommer att trivas med mitt liv. Mitt nya jobb, huset jag bor i, människorna i den här byn. Jag är rädd för att tröttna för vad fan jag ska ta mig till då?

Ser jag fram emot: Att slippa plugga. Det känns konstigt men rätt ändå. När jag tänker på alla vänner som går direkt från gymnasiet till högskola känner jag såhär: blrgghhh. 

Uppskattar jag: Närheten till skogen, det har jag saknat; möjligheten att kunna ta långa långa promenader varje dag.

Saknar jag: Alla kompisar! :´( Antingen lämnade de mig eller så lämnade jag dem. En del flyttade jag ifrån, någon drar sig nedåt i landet, en annan ända bort till USA. Vem ska jag nu leka med?

Köper jag: Allt jag vill ha. Som i att jag inte lägger band på mitt vill ha-begär. Som i att jag konstant unnar mig grejer.
 
Läser jag: Mest svenskt. Just just nu läser jag Mannen under trappan av Marie Hermansson. Lagom skum och creepy är den. 
 
 
Borde jag: Beställa klipptid. Har inte tagit mig för. Är så konstigt trött på mitt hår ena dagen och nöjd nästa. Vad göra?

Pratar jag ofta om: Sådant jag nyss lärt mig. Jag tar nämligen del av många dokumentärer. Jag har nyligen lärt mig en massa om bermuda-triangeln, ghost fishing, mandela-effekten och vad McCarthyism är för något. 
 

Vacker grafisk design från livet

~
Jag är en inbiten designnörd och kommenterar alltid vacker design när jag stöter på det. Restaurangskyltar, broschyrer eller sminkförpackningar är exempel. Nu har jag startat en pinterest board där jag fotar av allt sådant och samlar det på samma ställe så att jag kan hämta inspiration från det till framtida projekt. 
 




Har ni sett de nya trisslotterna? Eller de börjar kanske bli gamla nu, jag vet inte om de redan hunnit byta tillbaka till standard-designen. Hur som helst, tyckte det här neonversionen var fin. Tror jag föll för färgkombinationerna. Har också hittat ett rosévin med fin förpackning, här är det definitivt typografin som tilltalar. 

 
Tror det är Circle K som har dessa kaffemuggar? ÄLSKAR färgerna och illustrationerna. Gillar hur simpel texten är. Magasinet till höger hittade jag på en hårsalong. Den här grisrosa färgen är min favorit, tycker också mycket om hur de lagt ordet ROOTS mitt på den där kanten. Fint. 
 
Om du också gillar grafisk design och vill se mer sådant här kan du följa min board, det dyker nämligen upp sådant här där lite då och då. 

Sommarpratare 2017 | Favoriter

~
Det här året är faktiskt första gången jag lyssnat och tagit del av Sommar i P1. Jag har tidigare varit väldigt ointresserad i radioprogram och det är först i år jag verkligen började lyssna på poddar. När jag bestämde mig för att lyssna i år valde jag ut de som såg mest intressanta ut, här är mina sex favoriter av dem.
 
 
Negra Efendić
JOURNALIST Lyssna här.
Negra berättar om hur det var för henne att fly från Bosnien till Sverige på 90-talet. Hon pratar om hennes olika bemötanden med rasism och hur hon har hanterat de med sin 'inre Zlatan'. I hennes sommarprat diskuterar hon ett tungt ämne på ett väldigt humoristiskt sätt. Alla borde lyssna! Jag ska så småningom läsa hennes bok 'Jag var precis som du'. 
 
Richard Tellström
ETNOLOG, MÅLTIDSFORSKARE | Lyssna här. 
Min enda vetskap om Richard Tellström var från det jag sett i tv-programmet Historieätarna. Jag visste inte riktigt vad hans sommarprat skulle innehålla men blev väldigt positivt överraskad. Han pratar om hur och varför vi människor äter som vi gör, det har så mycket mer än med överlevnad att göra. Väldigt lärorikt och underhållande, särskilt för någon som är matintresserad.
 
 


Angela Gui
DOKTORAND | Lyssna här. 
Angela är dotter till den svenske förläggaren Gui Minhai som hålls fången i Kina av politiska anledningar. Hon pratar om hur hennes liv förändrades 2015 när hon fick veta att hennes pappa blivit gripen och hur hon blivit ofrivillig aktivist i kampen för sin pappas frihet. Det är ett väldigt känslosamt avsnitt. Det är också speciellt då man inte får ett betryggande avslut när man vet att Gui Minhai fortfrande hålls fången. 
 
Johannes Anyuru
FÖRFATTARE, POET | Lyssna här. 
Johannes Anyuru berättar om terrordådet i Stockholm från sitt perspektiv. Bara ett par månader innan släppte han nämligen sin bok 'De kommer att drunkna i sina mödrars tårar' som handlar om ett fiktivt terrordåd i Göteborg. Han berättar om sin gudstro som konverterad muslim och hur han fann poesin. Avsnittet är vackert att lyssna på eftersom det framförs väldigt poetiskt. Har precis lånat hans bok och ska börja läsa den härnäst. 


 
Malin Persson Giolito
FÖRFATTARE, JURIST | Lyssna här. 
Hon berättar hur hennes erfarenhet som jurist hjälper hennes författarskap när hon skriver sina deckare. Framförallt handlar dock avsnittet om terrorism, högerextremism och fundementalism. Det var väldigt intressant att lyssna på, jag tycker att den här kvinnan har många kloka värderingar när det handlar om dessa ämnen. Hon kommer med nya perspektiv och det är alltid viktigt. 
 
William Spetz
SKÅDESPELARE | Lyssna här. 
Det mest känslosamma sommarpratet jag lyssnat på! Jag grät flera gånger. Det här är en hyllning till Williams mormor Ulla. Han berättar om vem hon var på ett kärleksfullt sätt och med mycket humor. Han tar också upp hur det var att inse och hantera att han är homosexuell. 
 
Dessa avsnitt ska jag också lyssna på: Linnea Claesson, Miriam Bryant och Magda Gad.
 
Har du lyssnat på Sommar i P1 i år?
Tipsa om dina favoriter! Kan vara avsnitt från tidigare år också. 

Min nya favoritaccessoar

~
Femtiotalet är tillbaka! Jag har sett så många bära scarfar och bandanas i håret och runt halsen och det är så fint! Det känns som ett enkelt sätt att integrera lite färg i en outfit.
 
Den jag äger går i rödorange/ljusblått och är köpt på H&M, den passar väldigt bra färgmässigt till ljusa jeans. Jag har mest burit den som ett hårband till utsläppt hår men det finns ju oändliga möjligheter när det kommer till det. 
 
 
Fler fina sätt att bära en scarf på: runt halsen, runt handleden, runt vristen eller fastknuten på väskan. Sök upp mer inspiration på internet! Som sagt; möjligheterna är oändliga. 
 
 
Bildkällor: 1 / 2 / 3

En ledig onsdag

~
När jag jobbar fem dagar i veckan tenderar dem där jag har ledigt att bli slappar-dagar där jag gör noll produktiva saker, vilket enligt mig är hundra procent acceptabelt men också lite synd. Det finns ju så mycket jag vill göra. I onsdags när jag var ledig bestämde jag mig för att det inte skulle bli en sådan dag. Såhär såg den ut.
 
 
Klockan åtta(!) steg jag upp, gick ut i skogen och plockade blåbär som skulle ätas till frukosten. Lyssnade på Johannes Anyrurus sommarprat under skogspromenaden. Det hade regnat hela natten. Jag ångrade valet av sneakers istället för stövlar, mina sockar gick att vrida ur när jag kom hem. 
 
 
Innan jag gick in i huset stannade jag förbi vårt pyttelilla jordgubbsland på gården och lyckades samla ihop ett par som fick göra blåbären sällskap på yoghurten. Den här lyxfrullen avnjöts framför serien Limitless (som är jättebra, tips tips). Mina brännsår på handleden kommer från panini-grillen på jobbet. Två gånger har jag lyckats göra samma misstag. Smidigt. 
 
 
Sedan fick jag för mig att jag ville springa. Jag drog på mig löparskorna och sprang en kort runda. Efter det tog jag bilen till vår stuga för att doppa fötterna i vattnet och bara ta det lugnt. Jag mår så bra där, alla minnen därifrån är liksom förknippade med ändlösa och bekymmerlösa sommrar som barn. Det var förresten iskallt i vattnet. 
 
 
Det var min tur att laga middag. Den blev en lasagne från min veganska kokbok. Det är himmelskt god med zucchini och soltorkade tomater och spenat hmm. 
 
Och sedan var den dagen slut!

Hudvård från The Ordinary

~
För någon vecka sedan överväldigades jag av ett starkt behov av att internetshoppa, ni vet - så som det blir ibland. Helt plötsligt hade jag fyra olika paket påväg hem till mig. Ett av dem innehöll lite hudvård- och sminkprodukter från märket The Ordinary
 
 
Just det här märket ligger under företaget Deciem som på sin hemsida tilllhandahåller nio andra märken inom skönhet. Allt från proteinpulver och hårvård till smink och hudvård. Det som är så coolt med alla dessa märken är att de är genuina, transparenta och prisvärda. De är väldigt öppna med ingredienserna i deras produkter och varför dem är där. Det känns väldigt tryggt. Och nytt. Och intressant. 
 
Jag klickade hem en foundation (som är alldeles för ljus för mig just nu), en primer, en hyaluronic acid och en arganolja. Hela kalaset gick på 245 spänn, inklusive frakt. Har inte riktigt hunnit testa produkterna ordentligt än men jag kan ju komma med en liten uppdatering om ett par veckor. 



» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «




Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.