En delikat middag av en kylskåpsrensning

~
Hej! Här kommer ett oplanerat inlägg för att jag åt en svingod middag igår och jag vill tipsa hela världen. Någon slags bibimbap kanske? Eller bara en sallad om man vill. Den var hur som helst fantastisk och såhär gjorde jag den:
 
 
I botten ligger det kokat ris som jag blandat med lite soja. Jag toppade med ugnsbakad sötpotatis, kokad brysselkål, tomat, äpple, avokado, ruccola, stekt halloumi, rödlök och riven ingefära. Tillsist ringlade jag över balsamico, agave sirap och en jordnötssås. Helt ärligt rensade jag bara skafferi och kylskåp, man kan ju skräddarsy den här rätten helt och hållet efter sina smaklökar och vad man har hemma. Så länge man tänker på att inkludera en lagom blanding av sött, salt, syrligt och tuggmotstånd. 
 
 
Saknade lite nötter för att få riktig crunch, hade inga sådana hemma tyvärr. Annars var väl det enda andra problemet att det var så jäkla mycket mat att jag inte klarade att äta upp allt. Äsch, blir matlåda till en annan dag istället. 
 
Btw, bryssekål är förjävla gott? Varför äter jag inte det oftare?
Gå och testa göra en sådan här nu, tacka mig senare! 

Saker du borde veta

~
Jag har sedan något år tillbaka blivit omättligt hungrig på fakta och information kring typ allt! Allt från mordhistorier till världskända mysterium eller hur hjärnan fungerar. Det finns så sjukt många intressanta grejer därute att lära sig om och diskutera kring. Här listar jag mina favoritplatser att ta del av sådant, hoppas ni hittar något nytt att fylla era hjärnor med. 
 
 
PODCAST
Stuff You Should Know: Jag pratar konstant om den här podden med alla jag känner, tror de börjar bli trött på mig. Det är två amerikanska snubbar som driver den och de diskuterar allt möjligt - saker du borde veta helt enkelt. Podden har funnits sedan 2008 så det finns måååånga avsnitt att ta del av. De är duktiga på att diskutera olika ämnen från många perspektiv utan att döma och med mycket humor. Några av mina favoriter är How Itching Works, How Empathy Works och True Stories of Survival Cannibalism
P3 Dokumentär: Vet att många gillar och lyssnar på det här radioprogrammet. Vill man ta del av stora händelser i främst Sveriges historia och lära sig hur de har varit betydande för hur landet ser ut idag ska man kolla in den här. Det är många kända mordhistorier jag inte alls hade koll på innan jag lyssnade på avsnitten om dem. Favoriter: Nätpiraterna och The Pirate Bay, Knutbydramat och Tjörnbrokatastrofen.
 
TV
National Geographic: Nu för tiden tittar jag inte så mycket på TV men när det väl händer är det oftast kanalen National Geographic som är igång. De har några av de bästa dokumentärerna och dokumentär-serierna. Haverikommisionen är mitt favoritprogram. Där tar de upp världshistoriens många flygolyckor och som tittare får man följa utredningen när teknikerna försöker lista ut varför planet störtade. Kanske inget för den flygrädde, men sjukt intressant! Jag gillar också Nazisternas Megabyggen och dokumentären om Prinsessan Diana. Om du har kanalen rekommenderar jag att kolla in tv-tablån och se när något intressant sänds. 
 
YOUTUBE
Det finns vissa yt-kanaler som ägnar sig åt att informera. När det gäller youtube får man dock ta allt med en nypa salt eftersom det är större risk att fakta blandas med personliga åsikter, dvs inte alltid säkra källor. Några av mina favoritkanaler är: Lemmino, Thoughty2, Boyinaband och AsapSCIENCE
 
TIDNING
Illustrerad vetenskap: Det händer att jag ibland unnar mig en svindyr tidning, ofta Illustrerad Vetenskap som jag har läst till och från sedan flera år tillbaka. Den här tidningen är packad med den senaste forskningen och de nyaste uppfinningarna. Känns också skönt att få växla om till ett analogt sätt att ta del av fakta och information. 
 
 
Så, det var allt jag hade! Har du något ställe du lär dig nya saker? En podd eller youtubekanal jag inte vet om? Tipsa!
 

En fråga om dagen

~
I snart fyra år har jag svarat på en fråga varje dag från min Q&A a day- bok. Jag kommer faktiskt inte ihåg om jag fick den i present eller om jag köpte den till mig själv. Den går hur som helst att köpa här
 
 
Det roliga med den här boken är att jag märker hur jag förändrats som person under åren genom hur min svar förändras. Det är också kul att få en inblick i vad jag gjorde och hur jag mådde den här dagen för exakt ett eller två år sedan. Vi kikar på ett par frågor och mina olika svar under de senaste tre åren. 
 
26:E APRIL
How much spare change do you have?
2015: Ehh... 0? Använder typ aldrig kontanter. 
2016: Har 84kr cash + en värdecheck för 50kr på Åhlens. Stenrik.
2017: Exakt noll kronor. Spenderade den där tjugan jag hade haft ett tag på en påse filidutter och två banana skids. Väl investerat ändå. 
 
26:E MAJ
List the things that nagged you today:
2015: Ingenting ju! Bara småsaker. Har varit en så himla bra dag!
2016: Bra dag för den här frågan. 1. Sminket blev fult. 2. Kläderna satt inte bra. 3. Koncentrationssvårigheter på lektionerna. 3. Svettigt. 
2017: Det är fullkomligt KAOS i lådorna på jobbet? JAG MÅSTE STÄDA ANNARS SPRÄNGS JAG!
 
19:E JUNI
What was the last personal letter you recieved?
2015: Oj. Kommer inte ihåg, det var längesedan. 
2016: Räknas fakturor?
2017: Ett stipendium genom skolan från Grafiska Yrkenas Främjande! SVINCOOLT!
 
16:E AUGUSTI
What question (or questions) do you love to answer?
2015: "Vilka låtar/band/artister lyssnar du på?" För det är något med att dela med sig av musik som är så obeskrivligt underbart. 
2016: "Vad tycker du om *insert political debate subject*?" Tycker det är både intressant och viktigt att diskutera. 
2017: De jag kan svara på med intelligenta, genomtänkta svar förstås. 
 
11:E SEPTEMBER
What advice would you give to a second-grader?
2015: Var dig själv och skit i vad alla tycker. OCH väx inte upp för fort!
2016: BRY DIG INTE OM THE CUTE POPULAR GUY HAN ÄR EN DOUCHE OCH INTE KÄR I DIG SÅ CHILL.
2017: Ta vara på de ändlösa somrarna, när man bli vuxen finns de inte längre kvar. 
 
Så intressant egentligen, hur en simpel fråga kan besvaras på så olika sätt beroende på var i livet man befinner sig. 
 

De här ska jag läsa

~
Jag vet att jag bara i förra inlägget skrev att jag hellre köper böcker än lånar, men jag har också insett att det inte är en hållbar lösning. Jag kommer snart att drunkna i böcker om jag fortsätter såhär. Därför har jag skaffat nytt lånekort och bestämt mig för att låna mer böcker! De här kom jag hem med från biblioteket senast:
 
 
Har precis läst ut De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyruru. Den var otrolig. Komplex och svår att greppa men helt fantastisk. Den gav mig perspektiv på saker och ting som jag aldrig har kommit i kontakt med på andra sätt. Alla skulle gynnas av att läsa den med tanke på hur aktuellt ämnet är. 
Jag ska påbörja Medan han lever av Elaine Eksvärd härnäst. Tror det också blir en svår bok att läsa, men på ett helt annat sätt. 
 
Har du läst någon av de här böckerna?
Vad tyckte du? 

DIY Book/Magazine Display

~


Jag är ju en sådan där som gärna köper böcker istället för att låna, jag antar att jag uppskattar att få äga boken helt enkelt. Det är ju lite synd dock att de bara får stå i hyllan med ryggarna utåt när de blivit lästa. Vill man omvandla sina böcker till en inredningsdetalj kan man ju göra en sådan här! Fungerar utmärkt för tidningar också. Min bok/tidningsdisplay är inspirerad av den här från Granit



Vi sätter igång direkt! Det är mycket enklare än man tror trots att det innebär att skruva och såga. Jag lyckades snickra ihop den alldeles själv utan pappas hjälp och det är jag väldigt stolt över hahah! Jag hittade en bit bräda och sågade ner den till ungefär 60x10 cm. Längden beror ju lite på var den ska sitta och hur många böcker som ska rymmas. 
 
Jag sågade förövrigt med en gammal hederlig handsåg för allt annat är alldeles för läskigt för mig. Sedan sandpapprade jag alla sidor. 

 
I nästa steg krävs matte och mätning. Jag räknade ut var jag ville att mina snören skulle gå och hur långt ifrån varandra de skulle vara placerade, sedan markerade jag och började såga. Knepet här är att hålla sågen helt rak så att man inte råkar såga djupare på ena sidan. Jag sågade ungefär halvvägs ner i brädan. 
 
 
Efter det sandpapprade jag skårorna också för att allt skulle bli smoooth. Borrade även två hål i ytterkanterna, fråga någon som kan om du inte känner dig säker med en borrmaskin. 
 
 
Nu ska vi göra dom här klossarna som håller kvar böckerna! Jag hittade en gammal torr gren som jag sågade till lagom stora bitar. Sedan borrade jag även ett hål genom dem. Åtta stycken eftersom jag ska ha fyra böcker. 
 
 
Här har jag mätt ut en lagom längd på repet och bundit fast en träbit i vardera ände. Så var det klart!
 
 
Jag hängde upp min display med en bit rep för ett icke-permanent resultat. Rekommenderar däremot att skruva fast den i väggen eller hänga upp den på ett annat sätt för annars måste du hela tiden hitta jämvikt med dina böcker för att hela displayen inte ska bli sned. 
 
Innan du påbörjar projektet är det bra att ha allt du behöver. Har man inte en källare där en massa gamla trämöbler och brädor hamnar så är det inte särskilt dyrt att köpa sig en bit. Det skulle till och med fungera med en tjockare trädgren istället för en bräda. Panduro har ett brett sortiment av band och rep att använda sig av. 
 
Det gäller ju också att ha rätt verktyg. En borrmaskin/skruvdragare, såg, sandpapper och tumstock. Produkterna i kollaget nedan kommer alla från Engelbert Strauss.
 
 
 
Den går ju att göra på så många olika sätt också! Du kanske vill måla den en annan färg, använda stenar istället för träbitar eller tygband istället för rep. Var kreativ! 
 

En sminkrutin på fem minuter

~
Det var länge sedan jag gjorde en video! Här kommer en på hur jag lagt mitt smink nyligen. Snabbt och simpelt. Tar bokstavligen fem minuter om jag inte håller på att sjunga och dansa som i videon heheh. 

 
 
Tycker förresten verkligen inte om mascaran jag har just nu, den bara hamnar på ögonlocket efter ett par timmar. Om någon har ett tips på en bra vattenfast mascara SNÄLLA TIPSA! <3



» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «




Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.