DIY Beeswax Wraps

~
 
Jag jobbar varje dag för att göra klimatsmarta val i min vardag. Det innebär att äta mindre kött, källsortera, ta cykeln istället för bilen och undvika engångsanvändning av hushållsartiklar. Jag har under en längre tid spanat på alternativ till plastfolie och tycker att sådana med bivax verkar vara ett fräscht, grönt sätt att täcka maten. Men de är så dyra?! Man behöver ju ett par stycken i olika storlekar och då är vi snabbt uppe i hundralappar. Sedan snubblade jag över en video där en tjej visade hur du kan göra dina egna, det såg ju inte så svårt ut! 
 
Så jag googlade bivax och beställde det billigaste jag hittade. En påse med 400g för 119kr. Det du behöver för att göra dina egna wraps är 100% bivax och tyg i 100% biologiskt nedbrytbart material (bomull är ju oftast lättast att få tag i och billigast). Eftersom du använder naturligt tyg blir dina wraps komposterbara när de är utslitna. 



Som tyg använde jag en bomulls-tshirt som min pojkvän rensat ut sin garderob och en bit jag köpt en gång på Röda Korset. Att köpa second hand är ju en jättebra idé för återanvändning men det kan vara svårt att veta vilket material det är. För att försäkra mig om att tyget endast var bomull drog jag ut en tråd och höll över en låga eld. Syntetiskt material krullar ihop sig av värmen medan bomull brinner upp. 



Såhär gör du:
 
STEG 1
Jag klippte ut några kvadrater i olika storlekar. Man kan fålla kanterna om man vill men när biten blir täckt med bivax förhindrar det att kanterna fransar sig. Jag lade sedan ut tyget på en plåt med baklåtspapper på.
 
STEG 2
Mitt bivax kom i små kulor men om du köper en klump kan du riva med ett vanligt rivjärn. Jag strösslade ut bivaxet så jämnt som möjligt över tygbitarna.
 
STEG 3
Sedan skjutsade jag in plåten i ugnen på 100 grader. Bivax har en låg smältgrad så efter ungefär 7 minuter hade det smält helt. Vid behov drog jag ut plåten och strösslade på lite extra bivax där det saknades och satte sedan in i ugnen igen. 
 
STEG 4
När allt bivax är smält plockar du ut plåten och pillar upp två hörn på tygbiten och viftar sedan den fram och tillbaka i luften i cirka tio sekunder. Det stelnar fort. Sedan kan du lägga ner tyget någonstans och låta den svalna.
 
Dina wraps fungerar precis som vanligt plastfolie - på skålar, fat eller direkt på frukt och grönsaker. Dina händer värmer upp bivaxet och tyget formas smidigt. 
 
 
 
Om du gör fler än en wrap samtidigt på samma plåt rekommenderar jag att låta plåten sitta kvar i ugnen och endast plocka ut en tygbit i taget, annars är risken att vaxet hinner stelna fast i bakplåtspapperet på bitarna som ligger kvar. Om det ändå skulle hända kan du bara stoppa in plåten igen i någon minut tills vaxet smält. 
 
 

Ett par tips:
 
► Om du vill göra en wrap som är större än plåten går det jättebra att vika den på hälften och bara strössla på lite extra vax. 
 
► Gör så många du vill och behöver! Jag gjorde några extra som jag gav till min mamma, perfekt presentidé! 
 
► Jag gjorde ungefär 10 stycken wraps i olika storlekar och använde en tredjedel av bivaxet, så en påse på 400g räcker långt. 
 
 
 
Jag har använt mig av dessa i några veckor nu och tycker de fungerar felfritt! Jag upplever att maten håller sig fräsch längre eftersom tyget andas och du slipper kondensen som blir med plastfolie. Att använda dom på hårdost är livsomvälvande







Kommentarer
Angelica Wåhlin

Men så smart!

2019-09-05 | 16:25:48
BLOG: http://angelicawahlin.se/
NICOLE

Så bra 😃

2019-09-19 | 19:34:39
BLOG: http://nouw.com/nwistrand

WRITE YOUR COMMENT HERE:


name:


e-mail address:


blog address:


comment:

Trackback


» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «




Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.