DIY Marmorskålar med kopparkant

~
Ingen har väl missat marmor-trenden, eller koppar-trenden heller för den delen? Vad är bättre än att kombinera båda dessa trender i en diy? Här visar jag hur ni kan göra dessa enkla (och billiga) skålar, brickor, underlägg eller egentligen vad ni vill i marmor. Inte riktig marmor vill säga, fejkmarmor - av cernitlera! 

 
Det enda du behöver för det här projektet är cernitlera (och en ugn) om du endast vill göra själva marmor-delen. Koppardetaljen gjorde jag med akrylfärg i koppar. Sedan täckte jag också allt i decoupagelim (genomskinligt lim) för bättre hållbarhet och för en glansig yta, men det steget är självklart inte nödvändigt. 



Här är leran jag använde, från märket Cernit(?) Köpte det bara i min lokala hobbyaffär, men det finns nog överallt. Det spelar ingen roll vilket märke. Jag tror att varje paket gick på runt 30 kronor.
 
För att få den här marmor-effekten bör du ta massor med vit lera och väldigt lite svart lera. Jag använde ett helt paket vitt för en skål. Vill man ha en ljusare mamor tar man mindre svart och vill man ha mörkare tar man mer. Du kan också blanda lite vit och svart lera först för att få en grå färg om du vill. 



Och sedan är det bara att börja knåda! Men var försiktig så att du inte överjobbar leran, du vill inte sluta med en grå klump - bara vitt med lite insprängt mörka toner. Jag tyckte att det enklaste var att dela upp den vita leran i bitar och rulla till längder, sedan gjorde jag samma med den svarta leran. Därefter tvistade jag ihop de vita och svarta längderna och rullade lite mer. Men det är bara att jobba tills du får den marmorering du vill ha. 



Sedan kan du kavla ut leran och använda något för att skära ut. Om du ska göra en skål är det smart att använda skålen du har tänkt grädda leran i senare. Du kan ju också testa andra former, en triangel eller kvadrat kanske?



Du måste ju givetvis inte göra en skål, du kan bara göra en platta istället. Den kan användas som prydnad för at ställa ljus på, eller som detalj i produktfotografier. Om du vill göra en skål är det bara att trycka ner leran i en ugnsäker skål. 



Om du har samma problem som jag hade - att skålen är för djup, då kan du bara fästa leran på kanterna längst upp på skålen. Detta skapar ett luftutrymme i skålen under leran, sedan ska detta in i den varma ugnen och som vi alla har lärt oss på fysiklektionerna så stiger varm luft. Därför kan din lera få en bubbla när den är i ugnen. But fear not! Se bara till att så fort du tar ut leran ur ugnen lyfter du lite på den från kanten med typ en kniv och trycker ut den varma luften. Då kommer leran att sjunka tillbaka på plats och du får en fin skål trots allt!
 
Vilket gradantal och hur länge du ska grädda leran beror på märket. Läs på förpackningen. Som referens gräddade jag mitt i 30 min på 130°C. När allt är gräddat väntar du på att det ska svalna helt innan du börjar pilla på sakerna.

 
Jag målade som sagt en kopparkant på mina grejer men lite akrylfärg, detta borde gå att finna i en hobbyaffär. Och så täckte jag allt med lim som torkar transparant, ska också gå att hitta i en hobbyaffär under namnet 'decoupagelim'. 

Sedan är det klart och du har ett par riktigt snygga inredningsdetaljer att pynta rummet med, eller kanske att ge bort? Hur som helst - lycka till! Och om du har frågor är det bara att lämna en kommentar. 
 
 
 
 
 







Kommentarer
Amanda Jona [SPONTAN]

Åh så smart, och vad snyggt det blev!

Svar: Ja eller hur, tycker de blev väldigt fina! :)
Ida

2016-04-08 | 09:57:17
BLOG: http://spontan.blogg.se
Philippa Aroose

Det blev superbra!

2016-04-08 | 14:58:59
BLOG: http://philippaaroose.blogg.se
IDA-FOTO

Åh så fint det blev!!

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir!! xx
Ida

2016-04-08 | 17:54:17
BLOG: http://sidensfoto.blogg.se
Denise Sandberg

verkligen så fint!!

Svar: Ja visst blev det!? TACK! <3
Ida

2016-04-08 | 19:33:01
BLOG: http://denisesandberg.itgirls.se/
FantasiHem

Väldigt kreativt! Fint! :)

Svar: Åh tack!
Ida

2016-04-08 | 21:29:25
BLOG: http://fantasihem.blogg.se
Alicia

Åh, vart ju så fint! Måste testa göra detta redan imorgon!

Svar: Jaa! Gör det, det är så kul också! :)
Ida

2016-04-09 | 22:20:29
BLOG: http://aliciaisabel.webblogg.se
c

this is so creative & cute!

Svar: thank you Cindy! xx
Ida

2016-04-10 | 01:58:04
BLOG: http://cindyeunjunghong.blogg.se
kerstin ehrenholm

vilken fantastiskt tipps

2016-04-10 | 09:25:46
BLOG: http://lenaelisabeths.blogg.se/
Emmy

Så himla snyggt! :)

Svar: Tack så mycket! :)
Ida

2016-04-10 | 18:27:31
BLOG: http://emmyis.blogg.se
mammatillmirakel.blogg.se

gud vad tjusigt. det projektet har jag på min panterest :)

Svar: åh vad glad jag blir, tack! xx
Ida

2016-04-10 | 20:04:03
BLOG: http://mammatillmirakel.blogg.se/
Cassandra Haraldsson

Åh så fina!

Svar: Tack! Tycker också det blev tjusiga ;)
Ida

2016-04-11 | 09:48:25
BLOG: http://sensor.blogg.se/
Malin

Snygga. Jag gjorde nästan precis likadana skålar för över ett år sedan. Jag hade problem med att flera av mina skålar sprack efter någon vecka. Jag använde inte decoupagelim utan ett genomskinligt lack istället. Har dina hållt formen?

Svar: Vad kul! Inte kul att de sprack dock ;/ Mina har hållit formen och det har gått ungefär en vecka sedan jag gjorde dem. Kanske var det decoupagelimmets förtjänst isåfall :)
Ida

2016-04-11 | 12:54:19
BLOG: http://piochmalin.blogg.se/
Elin

Åh, så himla smart!! :) Snyggt!

2016-04-11 | 16:11:15
BLOG: http://sennivikens.se
Catti

super fin

2016-04-11 | 22:16:19
BLOG: http://chiccos.blogg.se
Daniela

Jätte snyggt och ett bra tips, Tack

Svar: Tack själv! Blir så glad! :)
Ida

2016-04-12 | 18:40:45
BLOG: http://babyapple.blogg.se
Hanna Karlsson

Vilket bra tips! Blev riktigt snyggt.

Svar: Tack så mycket!! :D
Ida

2016-04-13 | 06:57:20
BLOG: http://hannafialotta.blogg.se/

WRITE YOUR COMMENT HERE:


name:


e-mail address:


blog address:


comment:

Trackback


» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «




Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.