Allt om att sälja på Tradera
~
Att sälja sina kläder secondhand är ett bra sätt att ge dem ett nytt liv samtidigt som du får in lite extrapengar. Det kan däremot vara förvirrande att reda ut det bästa och billigaste sättet att förpacka och skicka det man säljer. Här pratar jag om hur jag väljer att göra och hur du kan tänka kring frakt.
När jag skrev detta inlägg utgick jag helt och hållet från att sälja kläder eftersom det är vad jag oftast gör. Att sälja stora, tunga eller mycket omtåliga saker har jag ingen erfarenhet av.
Jag använder mig också endast av posten/Postnord när jag skickar mina grejer så fraktrutiner med andra företag kan jag inte mycket om.
I Stylar och fotar plagget
II Redigerar bilderna (använder VSCO-appen)
III Väger alla plagg var för sig på en köksvåg och antecknar sedan vikt, storlek och material.
IV Skapar annonserna en i taget. Refererar tillbaka till mina anteckningar för att räkna ut fraktkostnad och veta vad jag ska inkludera i beskrivningen.
V När plagget är sålt och betalat förpackar jag det och sätter fast adresslapp samt eventuella frimärken.
VI Kontrollväger alla paket när de är färdigpackade.
VII Skickar iväg och lämnar recension på köparen.
Som tumregel skickar jag med frimärken för små, lätta, icke värdefulla saker som en t-shirt eller en skönhetsprodukt. Spårbart skickar jag för tyngre, större eller värdefulla grejer som ett par skor eller en vinterjacka. När jag bestämmer vad som ska skickas hur brukar jag väga plagget på min köksvåg (en vanlig personvåg kan också fungera). Gränsen går vid 250g. Under denna vikt skickar jag oftast med frimärken om paketet är litet nog att gå in i en brevlåda, över denna vikt är det många gånger billigare/samma pris att skicka spårbart och då väljer jag detta. Frimärkstabellen finns att hitta på Postnords hemsida eller på baksidan av frimärkeskartan. Tänk på att skrymmande brev (paket som är tjockare än 3cm) kostar två extra frimärken (18kr).
Det enklaste sättet att skicka spårbart på egen hand är att betala och skriva ut själv via postnords tjänst Skicka Direkt. Där fyller du i alla uppgifter, betalar och skriver ut adresslappen som du sedan sätter fast på paketet. Om du inte har en skrivare kan postombudet hjälpa dig att printa. Jag använder mig oftast av storlek "lätt". Då kan du välja om du vill skicka till ombud eller brevlåda. Att skicka till brevlåda har ett par olika prisklasser beroende på paketets vikt. Att skicka till ombud har en fast kostnad på 63kr och då får paketet väga max 1kg så länge det håller sig inom angivna mått. Allt det här är supersvårt att förklara och kan verka förvirrande. Jag rekomenderar att öppna två flikar med FRIMÄRKESTABELLEN och SKICKA DIREKT och börja jämföra priser för att se vad som passar dig bäst.
♦ Om jag säljer en tröja som väger 186 gram kan jag skicka den med frimärken för 36kr eller spårbart till brevlåda för 49kr. Jag skulle då ha erbjudit båda fraktalternativen i min annons på Tradera så att köparen får välja själv.
♦ Om jag säljer en jacka som väger 644 gram skulle jag ha skickat den som 'Lätt' till ombud för 63kr.
Paket med frimärken lämnar jag i närmsta brevlåda- skrymmande måste lämnas in hos ombud. Spårtbart lämnar du in hos ombud, kom ihåg att behålla kvittot till du vet att paketet är framme hos köparen.
Själv började jag återanvända gamla vadderade kuvert men gick så småningom över till sopsäckar - japp, sopsäckar! Jag klipper isär dem, slår in plagget och tejpar ihop. Billigt och ser helt okej ut. Trevligare än en ICA-kasse liksom. Har sett vissa som klär in i plastpåse och sedan presentpapper, jättegulligt men definitivt dyrare (om du inte har en massa presentpapper att återanvända!). Om jag skickar ett par skor slår jag in i bubbelplast och tidningspapper först och sedan ett lager sopsäck. Vid omtåligare grejer försöker jag hitta en lämplig kartong. Undviker alltid postnords förpackningar med färdigt porto (de blå kuverten och kartongerna) då dessa tenderar att bli det dyraste alternativet.
PRO TIP! Fråga personalen som står bakom kassan på ditt närmaste postombud om du är osäker eller vill veta mer. De är utbildade och vet allt om detta. Förklara vad du ska skicka så hjälper de dig genom den här djungeln av porto!
That's it! Jag lovar att det blir enklare att förstå när man skickat ett par paket. Om du har en fråga är det bara att kommentera ↓
När vi nu ändå pratar om Tradera kan jag passa på att nämna att jag har ett par annonser som ligger ute just nu. Kolla in om du är intresserad!
Min traderaprofil.
Min traderaprofil.
DIY Beeswax Wraps
~
Jag jobbar varje dag för att göra klimatsmarta val i min vardag. Det innebär att äta mindre kött, källsortera, ta cykeln istället för bilen och undvika engångsanvändning av hushållsartiklar. Jag har under en längre tid spanat på alternativ till plastfolie och tycker att sådana med bivax verkar vara ett fräscht, grönt sätt att täcka maten. Men de är så dyra?! Man behöver ju ett par stycken i olika storlekar och då är vi snabbt uppe i hundralappar. Sedan snubblade jag över en video där en tjej visade hur du kan göra dina egna, det såg ju inte så svårt ut!
Så jag googlade bivax och beställde det billigaste jag hittade. En påse med 400g för 119kr. Det du behöver för att göra dina egna wraps är 100% bivax och tyg i 100% biologiskt nedbrytbart material (bomull är ju oftast lättast att få tag i och billigast). Eftersom du använder naturligt tyg blir dina wraps komposterbara när de är utslitna.
Som tyg använde jag en bomulls-tshirt som min pojkvän rensat ut sin garderob och en bit jag köpt en gång på Röda Korset. Att köpa second hand är ju en jättebra idé för återanvändning men det kan vara svårt att veta vilket material det är. För att försäkra mig om att tyget endast var bomull drog jag ut en tråd och höll över en låga eld. Syntetiskt material krullar ihop sig av värmen medan bomull brinner upp.
STEG 1
Jag klippte ut några kvadrater i olika storlekar. Man kan fålla kanterna om man vill men när biten blir täckt med bivax förhindrar det att kanterna fransar sig. Jag lade sedan ut tyget på en plåt med baklåtspapper på.
STEG 2
Mitt bivax kom i små kulor men om du köper en klump kan du riva med ett vanligt rivjärn. Jag strösslade ut bivaxet så jämnt som möjligt över tygbitarna.
STEG 3
Sedan skjutsade jag in plåten i ugnen på 100 grader. Bivax har en låg smältgrad så efter ungefär 7 minuter hade det smält helt. Vid behov drog jag ut plåten och strösslade på lite extra bivax där det saknades och satte sedan in i ugnen igen.
STEG 4
När allt bivax är smält plockar du ut plåten och pillar upp två hörn på tygbiten och viftar sedan den fram och tillbaka i luften i cirka tio sekunder. Det stelnar fort. Sedan kan du lägga ner tyget någonstans och låta den svalna.
Dina wraps fungerar precis som vanligt plastfolie - på skålar, fat eller direkt på frukt och grönsaker. Dina händer värmer upp bivaxet och tyget formas smidigt.
Om du gör fler än en wrap samtidigt på samma plåt rekommenderar jag att låta plåten sitta kvar i ugnen och endast plocka ut en tygbit i taget, annars är risken att vaxet hinner stelna fast i bakplåtspapperet på bitarna som ligger kvar. Om det ändå skulle hända kan du bara stoppa in plåten igen i någon minut tills vaxet smält.
► Om du vill göra en wrap som är större än plåten går det jättebra att vika den på hälften och bara strössla på lite extra vax.
► Gör så många du vill och behöver! Jag gjorde några extra som jag gav till min mamma, perfekt presentidé!
► Jag gjorde ungefär 10 stycken wraps i olika storlekar och använde en tredjedel av bivaxet, så en påse på 400g räcker långt.
Jag har använt mig av dessa i några veckor nu och tycker de fungerar felfritt! Jag upplever att maten håller sig fräsch längre eftersom tyget andas och du slipper kondensen som blir med plastfolie. Att använda dom på hårdost är livsomvälvande!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «
Ida Eriksson, 21
LULEÅ
mer om mig.